Geschiedenis

Oprichting

De officiële oprichtingsdatum is 23 juni 1929. Initiatiefnemer was de toen de 19 jarige Harry Luyks. Samen gezellig op het kelderluik van het cafe gezeten te hebben, kwam harry op het idee om een voetbalclub op te richten. Het voetbal was in die tijd een volkssport, en vooral het straatvoetbal. Vader Ko Luyks was bereid om een weiland af te staan maar dan moest zijn cafe wel het clublokaal worden. Met die voorwaarde werd ingestemd en de club werd geboren.  Als naam werd gekozen voor VZV ( Vooruit Zonder Vrees ). De club had niks maar wel veel enthousiasme vooral bij de mannen van het eerste uur n.l. Adrianus van Vlimmeren, Klaas Valentijn, Gebr. Valentijn, Paul Jongenelen-Adrianus van Sundert- Jan Schijven-Nicolaas Broos-Adrianus Kuystermans, Jac. Veraart en Cornelis Rokx.

Voorzitter-Secr. en Penningmeester werd Harry Luycks. Vader luyks hielp de  jongeren voor het zorgen van doelpalen ,want netten hadden ze toen nog niet. Een leegstaand varkenshok diende toen als kleedlokaal en wassen moest men buiten doen in teilen. Sommige leden spaarden hun voetbalschoenen bij elkaar met piratepunten, dat waren bonnetjes die je kreeg bij aankoop van sigaretten van het destijds bekende merk Pirate.

Beginjaren

In de beginjaren speelden ze tegen RSV-DIOZ en Kaaise Boys bij de toenmalige IVCB. De spelers gingen af toe bij NAC kijken want dan konden ze alles na doen in de week.Harry stelde voor om de naam van de club te veranderen in DEVO ( Door Enige Vrienden Opgericht ) In die zelfde tijd werd er in Bosschenhoofd nog een voetbalclub opgericht n.l. TOG ( Tot Ons Genoegen ), maar heeft de oorlog niet overleefd.

Na een paar seizoenen in de 3e klasse te hebben gespeeld promoveerde men naar de 2e klasse van RK voetbalbond.In Augustus 1943 werden op last van de Duitse bezettingsaotoriteiten alle sportvernigingen verboden.

Na de bevrijding in 1945 ging het aanvankelijk met DEVO cresendo. In het seizoen 1946-1947 werd het 1e elftal kampioen in de 1e klasse van de onderafdeling.Promotie naar de 4e klasse werd verloren van METO.De promotie kwam in 1954 toe DEVO wel de promotiewedstrijd won van Advendo.

Voorzitter en onderwijser Jan Jongenelen scoorde als speler zelf in dat seizoen niet minder dan 73 doelpunten.In 1954 vierde men het 25 jarig bestaan. Het secr. berustte toen bij Willy Coppieters, die tevens leider van het jeugdteam was. Het feest werd gevierd bij Jan Nouws en Joke luyks. De ovetrgang naar de 4e klasse van de KNVB bracht met zich mee dat het voetbalterrein gekeurd moest worden. Daarbij bleek dat dit terrein 20 graden uit het lood stond. De kleedlokalen moesten aangepast worden en de scheidsrechter moest een eigen kleedlokaal hebben. Dus zorgen genoeg voor het bestuur.

Topjaren

Er volgden toen nog enkele topjaren voor de club en in 1956 werden ze weer kampioen van de 4eklasse  maar verloor de promotiewedstrijd.Het jaar daarop begon echter het 1e elftal uit elkaar te vallen door huwelijken,verhuizingen en studie. De pretatie’s werden minder, omdat het moeilijk was om vervangende spelers te vinden.

Het Hoevense gemeentebestuur kreeg ook meer belangstelling voor de sport, het liet gedurende het seizoen 1961-1962 een nieuw sportveld aanleggen ( dus ligt al 43 jaar ) bij vliegveld seppe. Het deed aan alle eisen en was voorzien van een regeninstallatie.Het sportpark werd ingezegend door pastoor L. Kock, burgenmeesterA.J. de Krom en voorzitter Jan van Sundert en F>C>O>

Het clublokaal bleef ook toen bij cafe maple farm.Het bestuurskamertje in het kleedlokaal werd onderhouden door Toon Thijs en zijn vrouw, die een handeltje in snoep en verfrissingen opzetten.

In 1968 stond het 1e elftal van devo laatste in afdeling 100 en degradatie was niet meer te vermijden, maar geen reden om het 40 jarig bestaan te vieren onder leiding van vorrzitter Jan Broos  en Wim van de Bogaard was toen algemmen leider van de jeugd.

In 1970 kwam Devo zonder clublokaal te zitten omdat maple farm omgebouwd werd tot wegrestaurant.Het clublokaal werd toen verhuisd naar Ko Houtepen.

Op 2 Januari 1972 werd het nieuwe clublokaal in gebruik genomen en een nieuwe kantine die de naam “De Voltreffer “ draagt. Het beheer werd toevertrouwd aan het echtpaar Sjuul en Cor Wouters. In verband met de ziekte van voorzitter Jan Broos werd waargenomen door Jan Looyen. De feestelijkheden werden besloten met een derby tussen Devo en Hoeven en eidigde in 1-1. Ook werd het 1e elftal van DEVO kampioen in 1972 van de 2e klase van de afdeling.

Oprichting Damesvoetbal

Bij een door enkele Bosschenhoofdse carnavalswijken georganiseerd kinderfeest in 1970 was als een extra attractie een damesvoetbalwedstrijd georganiseerd.

Deze wedstrijd sloeg goed aan en korte tijd later werd een damesvoetbalclub opgericht onder de naam BVC. De dames vonden een clublokaal bij Geert van Vlimmeren  ( voormalig café Concordia ) en het speelterrein was achter het voormalig noviciaatshuis. Voor het spelen van officiele bondswedstrijden werd het veld afgekeurd. Omdat de dames in 1972 bijzonder graag aan de regulierecompetitie wilden deelnemen, zochten zij een mogelijkheid om onder de vlag van DEVO op het DEVO terrein te gaan spelen. Het bestuur van DEVO had hiertegen geen bezwaar, integendeel, het juichte dit plan toe. In Maart 1972 werd de vereniging BVC opgeheven en kreeg DEVO een afdeling damesvoetval er bij onder leiding van de fanatieke Tjuuk of te wel Adrie Broos.

Supportersclub

In 1975 werd er een supportersclub opgericht met als bestuur Rinus de Rooy-Rinus van Vlimmeren en Jos Jacobs.

Het seizoen 1976-1977 werd DEVO kampioen in de afdelingsklasse 101 onder leiding van trainer Rinus Mathijssen. Er moest een beslissingswedstrijd gespeeld worden tegen Nieuw-Borgvliet en eindigde in 0-0 maar in de verlenging werd het uiteindelijk toch nog 2-0 voor DEVO en promoveerde naar de 4e klasse.

Maar toen 1979 het 50-jarig bestaan werd gevierd, was de club weer terug in de afdelingsklasse 101. Maar was echter geen reden om niet te feesten. Er werden div. activiteiten op het DEVO terrein in de feesttent gevierd. Er werd een onderlinge wedstrijd gespeeld tussen de oud-leden van DEVO  met als scheidsrechter ,oprichter en ere-lid van DEVO Harry luycks. Voorzitter was toen Jan Maas. Er was toen ook een apart jeugdbestuur, waarvan broeder William Verdonk voorzitter was en Jan Broos als hoofdjeugdleider.

Degraderen

In de jaren tachtig en negentig werden de resultaten minder en degradeerde DEVO 1 zelfs naar de derde klasse onderafdeling. Maar ook nu liet men het 65-jarig bestaan niet voorbijgaan en werd in Juni 1994 ruimschoots aandacht aan besteed.Henk Jongmans was toen voorzitter. Er was toen ook weer een grote feesttent geplaatst.
Er werden toen ook weer div. aktiviteiten gedaan, waaronder een grote kindershow voor de jeugd. Harry Luykcs verrichte de aftrap van de onderlinge wedstrijd voor de senioren en burgemeester A. Osterloh was toen de scheidsrechter. Het feest werd toen afgesloten met de band REACH.

Promoveren

In het seizoen 1995-1996 promoveerde DEVO via de nacompetitie naar de 5e klasse.

In seizoen 1996-1997 werd DEVO 1 weer kampioen en promoveerde naar de 4e klasse knvb onder leiding van Giel van de Meeberg als trainer. Voorzitter was toen Jelle Visser. In Juni 1999 werd het 70 jarig bestaan gevierd met als hoogtepunten een reunie voor oud-leden, fototentoonstelling ingericht door Wim Verhoeff en een koeschijtwedstrijd. In het jaar 2000 werd Wim Verhoeff tot voorzitter gekozen en het 1e elftal was toen nog steeds 4e klasse.Na 9 jaar vice-Voorzitter geweest te zijn trad Jan van de Bosch af in het jaar 2002. Toen werd er wel een nieuw jeugdbestuur gevormd onder voorzitterschap van Hans Broos, die ook al div. jeugdkampen mee heeft georganiseerd.

Bestuur

Na het aftreden van Wim Verhoeff is Rien Konings als interim voorzitter en secr. verder gegaan met de 2 nieuwe krachten in het bestuur Dennis Rens en Bas van de Bosch die samen het 75 jarig-bestaan op poten hebben gezet van begin af aan.

Met het 1e elftal draaide het dit seizoen niet zo lekker en bleven maar onderaan staan en is inmiddels gedegradeerd naar de 5e klasse.

Op dit moment 2023 is Simon Braspenning interim voorzitter, Rien Konings penningmeest, Michaël Koevoets Secretaris en de overige bestuursleden zijn: John Koevoets (Kantine zaken), Richard Jongmans, Debbie Blommerde en Roger den braber.

Teams

DEVO kent momenteel 3 senioren heren teams en 1 senioren vrouwen team. En komend seizoen krijgen wij nog een senioren mannen team erbij.
Ook met de jeugd bij Devo zit het tot op heden goed in elkaar waar Michaël Koevoets Jeugdvoorzitter is en nauw samenwerkt met de leiders van de jeugdteams.

Devo nu

Over een paar jaar in 2029 viert DEVO haar 100 jarige bestaan.

Dankbaar is men wel, dat ook in mindere goede tijden de vereniging overeind is gehouden, want daarin ligt juist de kracht.
Het bestuur, leden, vrijwilligers en die zijn juist heel belangrijk, donateurs en sponsors weten, dat er in een kleine gemeenschap als Bosschenhoofd een grote dienst mee bewijst, omdat een voetbalclub toch een belangrijke functie heeft voor een zinvolle en gezonde vrijetijdsbesteding.

Logo Voetbal vereniging